Fii eroul generației tale!
Contact: +40 761 228 781

Un solist de exceptie – GHORGHE ROSOGA

„Gandind la anii tineretii –
Actor pe scena vietii…”

– Daca maestrul Gheorghe Rosoga si-a pus sufletul in glas, dorul de-a canta atat de natural, trezind in inimile noastre fior nabanuit, de unde l-a cules si cand a-nceput aceasta dragoste pentru muzica populara?

– Din sufletul oamenilor, din trairile lor, din bucuriile si lacrimile lor, din fosnetul frunzelor, murmurul apelor si haulitul mandrelor am cules aceste nestemate folclorice.
M-am nascut cu  dragostea de cantec, si prin cantec  imi descarc toate trairile, imi usurez trupul si sufletul.

– Sunteti nelipsit de pe scena marilor festivaluri, aveti o activitate prodigioasa ca poet si fauritor de  melodii maiestrite, partricipati ca invitat de onoare si in jurii de specialitate la cele mai prestigioase manifestari culturale si ati strans in „cartea vietii” domniei-voastre suficiena experienta, motiv care-mi justifica intrebarea: cui predati aceste invataminte de valoare inestimabila, cine sunt urmasii pe care-i inzestrati?

– Tinerilor inzestrati de Dumnezeu si indragostiti de cantec, care-mi cer sfatul in descifrarea tainelor mestesugului cantecului popular, cu speranta ca il vor aseza la loc de cinste, in lada de zestre, ca pe un busuioc la icoana nemuririi neamului.

– Drumul pe care l-ati parcurs pe firmamentul glorios, ca interpret de geniu al cantecului popular oltenesc, va adus satisfactii deosebite? Enumerati-mi cateva din trofeele obtinute si daca nu va este greu, v-as ruga sa alegeti si melodia pe care o indragiti cel mai mult.

– Sunt laureat al mai multor festivaluri nationale si internationale, printre acestea enumar doar cateva: Festivalului National “Maria Tanase” editiile 1969 si 1971 – Marele premiu, Trofeul Festivalului International de Folclor din Anglia 1972; Premiul Etnos 1995 pentru valoarea creatiei si a stilului original de interpretare; membru al Academiei Artelor Traditionale din Romania.
Imi este foarte greu sa aleg o melodie din repertoriul meu pe care o indragesc foarte mult, este ca si cum mi-ati cere sa spun pe care dintre copiii mei ii iubesc cel mai mult, dar dupa preferintele publicului, as spune ca “Gheorghe, Gheorghe”, o doina care ma reprezinta cu prisosinta, si   care-i ceruta de marele public iubitor de cantec duios. In versurile ei tesatura armonica a  melodiei vad pe toti fiii satului.

– Am vazut pe maestrul Gheorghe Rosoga in stralucita ipostaza de solist, a carei voce inconfundabila, tremur de codru-ndragostit, vibratie de caval fermecat, alint placut pentru inima romanului iubitor de folclor autentic, poet si creator de melodii cu specific mehedintean, profesor la Scoala Populara de Arta din Craiova si culegator de nestemate folclorice si, totusi, doresc sa stiu cum va petreceti timpul dvs. in familie, cu prietenii, iar daca nu cer prea mult, ce alte pasiuni, indeletniciri va preocupa?

– Linistea sufletului meu nu o pot gasi decat in mijlocul familiei si in cantec. Ii mangai continuu pe cei dragi cu sufletul, cu privirea, cu lacrima de bucurie si cu vorbe dulci. Imi place sa am prieteni, sunt o fire comunicativa, dar fac o selectie a lor prin simturile lasate de Dumnezeu. Una dintre pasiunile mele este pescuitul, care ma relaxeaza total.

– Cele spuse de domnia-voastra in acest interviu vor fi publicate in ziarul  Festivalului TINERETII – Jupiter 2011 – eveniment cu rasunet international in viata tinerilor ce bat la poarta afirmarii, prilej de-a creiona pentru cititorii nostri opiniile dvs. despre aceasta aventura culturala, pe care domnul Viorel Stoica, Presedintele Festivalului, a adus-o in pragul celei de-a V-a editii.

– Felicit din tot sufletul organizatorii acestui festival, si in special pe domnul Viorel Stoica, presedintele festivalului, pentru faptul ca a avut aceasta idee de a da posibilitatea tinerilor talentati, alesi de Dumnezeu, sa duca mai departe, prin vreme, cantecul si sa-l legene pe suflet si glas. Multi dintre cei care se vor afirma la acest festival pot deveni nume de referinta in cantecul romanesc si isi vor reaminti cu drag de scena de pe care si-au luat zborul in lumea muzicala.

– Publicul este nerabdator sa-l stie, sa-l vada in permaneta pe indragitul interpret Gheorge Rosoga cum il incanta de fiecare data cu adevarate bijuterii muzicale din cel mai curat folclor al plaiurilor mehedintene. Ce proiecte aveti de viitor?

– Orice artist vrea sa fie permanent in mintea si sufletele iubitorilor de frumos, sa fie nemuritor. Pentru aceasta nu am stare si vreau sa-mi imbogatesc zestrea unor noi albume iar unul dintre el il voi intitula “Spovedania lui Gheorghe”. De asemenea doresc sa pun o parte din repertoriu in videoclipuri.

– Ca admirator al cantaretului cu glas cu adevarat barbatesc, tenor complet, caruia nu-i prea trebuie microfon, ma alatur si eu celor care va iubesc din toata inima si va urez sa aveti in continuare voce de aur, sa cantati si sa ne distrati (jucand ca la noi la olteni), sa va bucurati de viata frumoasa si, daca nu mi-e greu sa anticip de pe acum, sa veniti la Jupiter, fiindca suteti asteptat cu mare dragoste de turistii litoralului, romani si straini.

– Va multumesc pentru invitatia facuta si sunt onorat sa particip la acest festival de prestigiu international. Astept cu nerabdare sa-mi descarc sufletul prin cantec pe scena festivalului, facand o terapie muzicala a celor care ma asculta, trecandu-i prin toate starile sufletesti, bucurie si lacrima, sa cant pe “Gheorghe, Gheorghe” sa se auda peste     mari si tari cum la vara, in 2011, langa minunatii concurenti ma voi simti  tinar si cu dor de-a le darui tuturor dragostea mea.

Scriitor-compozitor
Marin Voican-Ghioroiu.

Lasati un Comentariu