Fii eroul generației tale!
Contact: +40 761 228 781

Interviu cu Vera Linguraru

VERA LINGURARU SI LUMEA COPIILOR

Marturisesc, ori de cate ori stau de vorba cu un actor, sunt convins ca in fata mea se afla omul care apare ca prin miracol in haina unor eroi dragi copilariei mele, fiindca scena avea ceva din farmecul humulestean, pe care n-am sa-l mai intalnesc.

Pe atunci, cand doream sa cuceresc lumea vrajita a basmelor, visam cu ochii deschisi inchipuindu-ma viteazul din poveste care reuseste sa smulga duhurilor rele Soarele si sa aduca lumina la suprafata pamantului. Ce frumos imi statea in hainele  valetului istet si viclean, sau cand ma asezam pe scaunul regelui, ca print mostenitor, fiind sigur ca batranul imperator  imi va da regatul pe mana mea si am sa ma joc, fara a mai fi oprit de maestatea sa, cu totoate printesele imperiului. Ma simteam bine si in rolul clovnului putin nebun, dar vesel tot timpul, dar nu-mi displacea postura de print cersetor, noroc formidabil pentru mine, ca pot fi pentru o scurta perioada de timp cel care le cere supusilor sa-i indeplineasca dorintele; ca sa fiu sincer, ale mele erau mai pamantene: sa primesc note mari la invatatura, dar sa ma joc cat ii ziulica de mare, sa ma salute reverentios toti profesorii mei, si daca nu am uitat, voiam sa fiu lasat sa colind muntii si padurile, sa vorbesc limba pasarilor si sa inteleg ce cuvana vietuitoarele pe care le intilnesc.

–    Dca nu aminteam de marile mele aventuri pe care le traiam in sala de teatru, cum as fi purtat conversatia pe care am avut-o cu distinsa artista VERA LINGURARU de la Teatrul de Copii „ION CREANGA” – pe care o rog sa fie amabila a-mi da cateva secvente traite si consemnate in cartea  vietii de actor, dar si de iubitor al copiilor pe care-i indruma in tabara de vara de la Costinesti.

La mine aceasta dorinta de-a fi pe scena, pe care as numi-o „pasarea maiastra a copilarii mele” a venit dintr-un sentiment de dragoste si daruire pentru cei din jur. Am simtit nevoia ca trebuie sa-i ajut, sa patrund in sufletul si inima oamenilor prin tot ce vorbesc (ca eroina din piesele de teatru pe care le citeam cu nesat), sa le trezesc increderea in ziua de azi si de maine…ca va fi mai bine, iar acele momente petrecute la spectacol sa-i faca sa uite de grijile personale si sa traiasca fericiti alaturi de mine.

La Teatrul Ion Creanga imi desfasor activitatea  alaturi de trupa  Mangiafoco in pesele Purtator de rug, Domn mascat, Copil calatorind spre Tara Minunilor, Acrobat in arena circului in Pinocchio, dupa Carlo Gollodi, dramatizarea si regia Cornel Todea, Calul in Harap Alb, dupa Ion Creanga, dramatizarea si regia Cornel Todea, Colombina in Samanta vrajita, de Mihai Manolescu (dupa o idee de Maria Manolescu), regia Mihai Manolescu.  Cunoscandu-l pe d-ul Viorel Stoica, Presedintele Festivalului  „TINERETII” de la Costinesti prin Dorin Anastasiu, in 2006 am lucrat cu draga inima in prima mea tabara de vara pentru copii, care a fost aszata in mirificul Busteni de la  poalele Muntilor Bucegi, unde am fost si dascal, artist si parinte (explicand pe viu micutilor din taina scenii de teatru, tinuta artistica, miscare scenica, interpretare, dar si modul de-a se purta unii cu altii, in familie si societate, explicandu-le in mod special despre rolul scolii in formarea si dezvoltatrea tinerei generatii.
Asa cum ati anticipat, alaturi de prof. Viorela Filip (de la catedra de muzica usoara „Scoala de Arta Populara” ) voi fi din nou un „copil mai mare”  langa tinerii care nu au luat preselectia, dar trebuie sa-i pregatim pe viitor, sa vada si sa cunoasca etapele ce le vor parcurge pana cand se vor afla in finala concursului de muzica si dans de pe scena Festivalului de la Costinesti, avand ca obiectiv: sa-i cunosc pe copii ca, in functie de ei, sa le ofer informatii utile pentru viata, sa patrund in tainele sufletelor micutilor artisti si sa descopar valente, nestiute de ei, care-i vor mobiliza sa invete cat mai mult si sa-si insuseasca tehnica de-a recita, cinta sau dansa.

De unde provine distinsa actrita Vera Linguraru, ce ne poate spune despre copilarie si parinti si, nu in ultimul rand, cand ati hotarat sa va indreptati pasii spre Facultatea de Teatru?

M-am nascut in 26 februarie 1973, orasul Brasov, dar copilaria mi-am petrecut-o in cartierul Berceni- Bucuresti, unde ne-am mutat pe strada Voila langa fosta manastire Vacaresti. Nu pot uita cum ma plimbam cu prietenii si colegii de scoala prin Parcul Tineretului si eram nelipsita din Sala Polivalenta, unde, ca orice tanar, eram de nelipsit spectacolele de  de muzica si dans, care erau de foarte buna calitate.
Parintii mei au fost mucitori la Uzina Vulcan, mama sudorita, iar tata electrocarist, oameni cu dragoste de copii (eu mai am un frate) care m-au indrumat sa invat, sa invat si iar sa invat, caci truda la „saiba” este anevoioasa si fara prea multe satisfactii. Ca sa pot sa ma intretin ,dupa cum bine stiti, viata nu era pe roze, chiar daca se trambita despre clasa muncitoare conducatoare, fauritoare si stapana pe bunurile materiale, (de  care nu prea aveam parte) a trebuit sa lucrez ca ospatarita in timpul zilei, iar seara sa frecventez cursurile Liceului PETRU RARES. Dupa aceea, doi ani cat eram studenta, am tras din rasputeri sa-mi vad visul implinit, absolvind  Facultatea de Teatru, sectia Actorie, 1999 – Universitatea Hiperion, unde am avut profesori coordonatori pe Stefan Radoff si Ion Cojan.

–    Drumul spre afirmare in teatru va fost usor, greu?

–   Ca orice tanar absolvent am trecut pe la mai multe teatre din tara pana sa ajung in capitala, fiindca la ora actuala nu se mai fac repartitii de catre Universitati, ci esti obligat sa-ti negociezi talentul (forta de munca), capacitatea intelectuala si fizica pentru a ocupa un coltisor din scena mult ravnita.
Mai intai a fost orasul Galati, la Teatrul Dramatic Fanny Tardini, 1999-2000 unde am avut roluril lui Puck in Visul unei nopti de vara, de William Shakespeare, regia Tudor Marascu.
A urmat  Teatrul Urmuz, Tulcea, intre anii 2000-2002 care m-a onorat cu roluri ce mi-au foarte dragi: Servitoarea in Trei Farse, dupa Anton Pavlovici Cehov, regia Ion Dobre; Mita Baston in D’ ale Carnavalului, de Ion Luca Caragiale, regia Ion Dobre; Tinca in Ramasagul, de Vasile Alecsandri, regia Diana Cheregi;Ioana Tiganca in Piatra din casa, de Vasile Alecsandri, regia Diana Cheregi.
Si, cum unui actor ii sta bine sa-si scrie in palmares  o fila interesanta din viata lui atat de trepidanta, am facut si putina cinematografie. Pot sa afirm cu mana pe inima ca in acesti ani am avut bucuria sa dau viata catorva eroine: Maicuta in Ruga, regia Ioana Dorobantu, TVR 1; Magdalena in Noro, regia Radu Gabrea, 2002; Safta in Detectiv fara voie, regia Silviu Jicman, 2001; Gardiana de drept comun in Binecuvantata fii, inchisoare, de Valeria Grossu, regia Nicolae Margineanu, 2001; Dana in Maria, regia Calin Netzer, 2003.

–  Cum vedeti colaborarea pe viitor cu domnul Vioirel Stoica Presedintele  Festivalului Tinereti? Ce le transmiteti cititorilor revistei noastre ROLLYWOOD?

–    Atita timp cat imi fac meseria in mod constiincios, iar relatia de colaboorare cu domnul Director General al Asociatiei Culturale  DARI’S este excelenta, orice proiect de viitor care are ca scop atragerea, formarea si sustinerea tinerelor talente, ma va face sa raspund cu mare placere solicitarilor ce mi se voar adresa. Revistei dumneavoastra ii transmit  LA MULTI ANI si sa promoveze cat mai multi tineri.

–    Va multumesc si va asteptam la serile muzicii si dansului la Costinestiul care va inflori ai in acest an prin aducerea in prim-planul muzicii usoare si populare de flori miresmate si talentate de care Romania are nevoie sa le promoveze.
A consemnat scriitorul Marin Voican-Ghioroiu.

Lasati un Comentariu