Fii eroul generației tale!
Contact: +40 761 228 781

Interviu cu prof.George Baciu

Prof. GEORGE BACIU
Dragoste si pasiune pentru cultura
Ne aflam in sediul Casei de Cultura „Petre Ionescu Muscel” din comuna DOMNESTI, sat de legenda in zona colinara a judetului Arges pentru preselectia tinerilor care vor participa la Festivalul TINERETII – Costinesti 2009

–  Distins prof. George Baciu, in dubla calitate pe care o aveti, Directorul Colegiului Tehnic „Petre Ionescu-Muscel” din Domnesti, fiti amabil si rasfoiti printre filele anilor petrecuti la catedra, dar si ca promotor al culturii nationale din postura de Director al Casei de Cultura, pentru a informa cititorii ziarului „Festivalului Tineretii” cum reusiti sa impletiti in mod armonios aceste activitati?

George Baciu:
–   Mi-am inceput cariera de profesor in 1987, la Galati, intr-o scoala modesta cu elevi proveniti din familii cu drag de ogor si vita-de-vie, dar cu pretentii pentru copiii lor; perioada de ample experiente psihopedagogice si de viata.
Dupa 1989 am poposit la Slatina-Olt, in „capitala fostului sef al statului”, unde rigorile educatiei erau ceva mai blande, fiindca venise „aerul libertatii” – unde am gasit elevi dornici de lumina intelectuala. Dupa un periplu prin liceele slatinene, in 1994 m-am apucat de ziaristica la Editura „Stiinta si Tehnica” – initiind o revista „Univers Psycho”, care publica articole cu tenta parapsihologica si psihologica.
Aici am invatat ca nu numai intelectul e important in viata omului, ci si structura sufleteasca. Mai apoi, in 1995 am ocupat, prin concurs, postul de purtator de cuvant la Ministerul Finantelor, unde am mediat comunicarea dintre o institutie a administratiei centrale si opinia publica.
Cum dorul de casa ramane daltuit in firida sufletului, in 1996 am revenit in satul natal, ca profesor la Grupul Scolar Domnesti, unde cu ani buni in urma fusesem elev. Aici am inceput o viata excelenta ca dascal, fiindca am fost inconjurat de  copii minunati, rostuiti de Dumnezeu pentru invatatura, care mi-au oferit multe satisfactii.
Peste putina vreme, in 2001, am ajuns directorul acestei institutii, ca s-o numesc asa, alta dulceata a destinului. Putin cate putin am invatat ce inseamna sa fi manager (sa conduci cu intelepciune, sa ai grija si mila de banul public – chibzuind ca un  bun gospodar…pe ce-l dai, sa negociezi de la egal la egal cu partenerii de afaceri, neuitand sintagma avantajului rciproc).
Am inceput sa fac o investitie de suflet, dar nu am facut rabat de la disciplina, impunandu-mi zi de zi sa fac mai mult, mai bine, sa nu ma opresc in fata greutatilor.
Din anul „de gratie” 2008 slujesc si Casa de Cultura din Domnesti, ca director, find ca o danie bine-meritata, caci in 2005 am infiintat un ansamblu de dansuri populare „CETINA”, ce avea sa atraga multi tineri pe scena, stiindu-se ca dragostea pentru folclorul romanesc devenise irezistibila.
Dovada sunt numeroasele premii judetene si internationale din palmaresul formatiei „CETINA”.

–    Am observat in holul Casei de Cultura „Petre Ionescu Muscel „ o expozitie minunata de fotografii (amintiri de-o inestimabila valoare sufleteasca), costume populare si cateva din indragitele obiecte care foloseau inaintasilor nostri „furca, fusul si raschitorul” pentru a toarce firul matasos de lana si cel de in, a depana jirebiile pe vartelnita norocului, a tese panza alba ca spuma laptelui pe care maini indemanatice au brodat nemuritoarele altite multicolore) si, nefiind uitate  pirostiile si renumitul ciaun de tuci pentru mamaliguta, nelipsitul putinei de batut laptele si scos untul…si altele despre care as dori sa destainuiti cititorilor nostri, cind si cine a fost initiatorul acestui coltisor de legenda vie?

George Baciu:
–   Aceasta mini-expozitie de fotografii cu costume populare si obiecte taranesti a fost organizata de Societatea Culturala Domnesti (infiintata in 2003), prin truda directorului Bibliotecii publice „Luca Paul”, prof. Nelu Toader, un domnisan adevarat si mare iubitor de istorie domneasca. De fapt, exista o sectie muzeistica ce mosteneste muzeul de etnografie si folclor, infiintat in 1970 si care va fi reamanajat.

–   Unei institutii de cultura, e bine stiut, ii sta foarte  bine sa aiba o biblioteca dotata cu volume de carte din multiple domenii, motiv ce ma face sa va intreb: aveti cititori multi? Poate ne detaliati despre unele donatii de carte, despre amenajarea bibliotecii si simpozioanele literar-muzicale pe care le-ati facut cu diferite ocazii.

George Baciu:
–       Biblioteca publica „Luca Paul” din incinta Casei de Cultura Domnesti este cea mai veche din mediul rural muntenesc, are deja 130 de ani si a fost infiintata de o personalitate marcanta a vremii – invatatorul domnisan Luca Paul, prieten al marelui carturar Spiru Haret, ce va inaugura in 1904 Scoala din Domnesti. Pe timpul acela era Inspector General al Bancilor Populare din Romania. La ora actuala, aceasta biblioteca are peste 17.000 de volume, unele provin din donatii, iar 55 de titluri reprezentand carte rara, cu o vechime de peste 300 de ani. Aceasta zestre culturala a Domnestiului este folosita cu drag de foarte multi tineri si varstnici, fiindca e bine stiut de cand lumea: cartea este prietenul care nu te vinde, cu ea poti sa tainuiesti, sa calatoresti in lumi si spatii neatinse de picior omenesc, iar doctoria mintii si sufletului o gasesti pastrata cu sfintenie in filele ei, care te asteapta cu dragoste s-o deschizi si sa-ti lumineze orizontul cultural”. Dupa renovarea Casei de Cultura vom avea mult mai multi cititori, care se vor bucura de conditii exceelnte  in salile de lectura.

–   A!…iata ca se apropie de noi un prieten drag, scriitorul prof. Ion C. Hiru, membru al Ligii Scriitorilor din Romania, care ne-ar putea onora cu explicatii la obiect. Ce greutati ati intampinat la ridicarea Casei de Cultura si ce evenimente culturale de avengura s-au petrecut in peste 30 de ani. Cei care-si dadeau straduinta pe scena artistica a comunei, unde sunt acum?
Cum privesc ei  la asa-zisa glorie a domnestenilor (cu ani in urma) cand erau” fruntea” la  foarte multe festivaluri nationale?

Ion C. Hiru:
–   Domnisanii aveau de toate: voie buna, minti sanatoase, animale – poza de vitrina, gospodarii frumoase si curate, copii frumosi si inteligenti, zavoaie serpuite de apa cristalina a raului Doamnei, parcuri si zone verzi unde isi odihneau trupurile obosite de munca unei saptamani, dar isi si etalau frumoasele costume nationale pe motive florale sau geometrice, majoritatea pe fondul sinuliu; aveau camarile pline si casele aratoase.
Totusi, domnestenilor…le lipsea ceva de care se simtea nevoia ca de aer, un spatiu in care sa-si poata manifesta viata culturala si artistica, fiindca ei erau pastratorii unui bogat tezaur folcloric: obiceiuri si traditii, cantece si jocuri, etc. Actiuni culturale care, pana atunci, se desfasurau, fie intr-o sala particulara – numita sala Preda, ori in sala Cinematografului din incinta Bancii Infratirea, unde functiona si Societatea Culturala „Luca Paul” – reinfintata de marele doctor aroman Teja Papahagi.
Ideea constructiei Casei de Cultura a incoltit in sufletul primarului Petrica Avramescu si a colaboratorilor sai, printre care ma aflam si eu. A strans ceva materiale, a fixat locul, a executat un proiect care nu a putut fi pus in lucru.
In 1972 – stafeta este predata de catre primarul Petrica Avramescu altui mare sufletist, ambitios, un om deosebit de hotarat, Gicu Vasile – seful Unitatii de Mecanizare, Transporturi Forestiere, (astazi este avocatul Vasile)  care incepe cu adevarata stradanie constructia Casei de Culturia (nexesitand proiect nou, bani, materiale si forta de munca).
Eram viceprimar, un fel de diriginte de santier, si-mi aduc aminte de multe greutati pe care le intampinam la vremea respectiva, dar pentru realizarea edificiului cultural a trebuit sa fac o multime de artificii numai sa reusesc (turnarea intr-o noapte si-o zi a scheletului din beton al cladirii), fiinca exista sansa nefericita sa nu ni se aprobe contructia cladirii cu un asemenea proiect grandios. Imprumutul de 1 milion de lei de la Ministerul Finantelor  a fost obtinut datorita d-lui Gicu Vasile, care, slava Domnului!…acum poate fi multumit pentru binele facut comunei. ”Sa dam Cezarului ce e al Cezarului!…”.  Tot dumnealui imprumutul a devenit nerambursabil.
La ora actuala avem  Casa de Cultura care rivalizeaza cu cele din oras, capitale de judet, poate mai frumoasa, cu sali de cercuri artistice si de indemanare profesionala, o sala de spectacol cu 500 de locuri, scena moderna, colt muzeistic, biblioteca si alte dotari. In acest spatiu au avut loc mari spectacole, expozitii itinerante si permanente, concursuri, preselectii judetene si nationale.Trebuie sa amintesc despre Biblioteca Publica „Luca Paul” cu o vechime de peste 130 de ani, Fundatia Culturala Petre „Ionescu Muscel” in cadrul careia functioneaza biblioteca Gheorghe Tomozei, donata de catre scriitoarea Cleopatra Lorintiu, sotia poetului.
Nu trebuie sa uitam de expozitia de arta feudala religioasa si arta plastica contemporana, valori inestimabile, exponate ce cu grija au fost stranse de catre Societatea Culturala „Luca Paul” (presedinte, dr. Teja Papahagi), cu zeci de ani in urma, gratie preotilor Ion Radomirescu si Grigore Venescu, precum si a artistului plastic Ion Susala.

–   Fiindca ar fi pacat sa nu spunem celor care vor sa cunoasca pe cei doi carturari de elita, prof. George Baciu si Ion C. Hiru, i-as invita sa ne faca o mica radiografie a preocuparii pe care o au in domeniul scrisului si publicistici.  Cred ca nu gresesc daca va recomand sa cititi Revista „PIETRELE DOAMNEI” – o bijuterie aleasa in acest domeniu, prin care se promoveaza poezia de buna calitate, reportajul, critica literara, lansarea de carte si foarte multe articole de istorie si lingvistica (extraordinar de bine documentate)

Ion C. Hiru:
–   N-as vrea sa par lipsit de modestie, dar in decursul anilor (nu sunt asa tanar) am publicat, impreuna cu ginerele meu profesorul George Baciu, lucrari prin care am avut drept tinta cunoasterea Domnestiului in tara – istoria, viata spirituala, preocuparile locuitorilor pentru ca domnisanii sunt oameni deosebiti a carei obarsie este Rasinarii Sibiului –„Domnesti – oameni de ieri si de azi” si „Domnesti – Arc peste timp” – semnate de George Baciu si Ion C Hiru , peste 700 de pagini din volumele domnului Constantin Toni Dartu – „Personalitati ale anilor 1950 – 2000” sau „Teja Papahagi un aroman asezat cu sfintenie in cartea satului domnesc” – toate au un singur scop: fotografia panoramica frumoasa a satului basarab – de la rascrucea drumurilor voievozilor.
Am publicat o carte de memorialistica, „O viata privita din balcon” si „Amintirile” marelui profesor universitar doctor Petre Ionescu-Muscel, ctitorul Domnestiului modern.
Carte de specialitate: „500 de erori in exprimare”, impreuna cu profesorul Silviu Constantinescu, „Limba noastra cea romana, carte de invatatura a gramaticii” si „Locutiuni, expresii si sinonime in limba romana” pe care nu le enumeram daca nu-mi cereati. Cat il priveste domnul profesor George Baciu as dori sa vorbeasca  el despre publicatii si cartile sale.

George Baciu:
–   Despre cartile mele o pot spune cititorii. Eu doar le adun randurile asa cum simte sufletul. Am scris: „Dictionar – Agresiuni, Batalii, Campanii, Razboaie din istoria lumii (mileniul al III-lea i.Hr. – 2 septembrie 1945)”, Editura Alfa, Iasi, 2008 (400 p.); o miniencicoplopedie a violentei in istorie; „Cu muza Clio pe drumuri de istorie”, (coautor), Grup Editorial Rottarymond & Rotarexim, Ramnicu Valcea, 2008 (96. p) – o scurta istorie a Maramuresului; „Tristetea unei iubiri”, (roman), la care am o recenzie a dvs. ce va fi publicata in revista PIETRELE DOAMNEI, al carei Director si editor sunt. Ed. Rottarymond, Ramnicu Valcea, 2009 ( 192 p.) – o poveste de dragoste.

–   Dle George Baciu, care este preocuparea dvs. in selectionarea tinerelor talente, care sa va reprezinte la festivaluri si concursuri Dati exemple din anii trecuti, ce satisfactii ati avut. Cum ati reusit mobilizarea acestor micuti artisti sa se prezinte la preselectia pentru Festivalul Tinereti – Costinesti 2009?

George Baciu:
–  Datorita succeselor Ansamblului de dansuri si cantece „CETINA” am reusit sa fim cautati de tineri. Vor sa cante si sa joace romaneste. Nu e minunat? Membrii ansamblului, elevi ai Colegiului „Petre Ionescu-Muscel”, sunt  atat din Domnesti, cat si din localitatile limitrofe: Corbi, Pietrosani, Bradulet, Cosesti. La aceasta preselectie (unde ati participat) pentru Festivalul „Tineretii” ce se va desfasura la Costinesti, au venit concurenti din multe zone ale Munteniei; calitatea pregatirii lor fiind exemplara. Juriul, format din Viorel Stoica – Presedintele festivalului, Viorel Covaci – compozitor, Tatian Anghelescu – coorganizator festival si Marin Voican Gheoroiu – muzicolog, compozitor si scriitor, au putut aprecia prestatia, calitatile vocale si pasiunea cu care stiu sa conserve si pastreze folclorul romanesc si muzica disco.
Pot afirma cu mandrie (fiindca am citit pe internet www.festivalul tineresii.ro lista celor promovati de comisia de specialitate), au castigat cei mai buni dintre cei buni: Comanici Andreea, 16 ani, Bughea de Jos, Simion Rebeca Georgiana, 15 ani, Campulung  Muscel si Ceana Mihaela Diana, 15 ani, Melinesti-Dolj. La sectiunea muzica usoara a uimit prin interpretare, voce si ritm Ichimas Georgia, 17 ani din Targoviste. Nu pot sa trec cu vederea  o ampla manifestare ce se va desfasura sub egida fundatiei, Concursul national de poezie, proza scurta, reportaj, eseu, vexilologie si heraldica, epigrama, fotografie artistica si pictura „PE ARIPI DE DOR DOMNESC”, editia a II-a (23 august 2009). Si daca ne gandim ca la prima editie au participat nume cu rezonanta intr-ale culturii nationale, putem spune ca la Domnesti este deja o oaza de spiritualitate si nesat intelectual.

Ion C. Hiru:
–    Trebuie sa ne amintim cu multa placere si mandrie despre corul din Domnesti – de cateva ori laureat pe tara , condus de bagheta fermecata a marelui dirijor-profesor- compozitor Alfons Popescu.  Totodata amintim de formatiile de estrada si orchestra ale domnului profesor Marian Mecu cu care a obtinut premii pe tara. Profesorul Marian Mecu a continuat traditia corala la Domnesti o buna perioada de timp – obtinand chiar premiul I si altul III pe tara; locul I pe tara la teatrul de amatori si multe altele…

–    Ma gasesc in fata Casei de Cultura si privesc statuile din parc: a lui Petre Ionescu-Muscel – ctitorul Domnestiului modern si a lui Alfons Popescu, iar peste drum vad Monumentul Eroilor. Ma cutremur, nu pot sa-mi retin lacrimile caci acesti oameni au luptat cu arma in mana pentru apararea si intregirea Romaniei Mari. Spuneti cand ati amenajat acest grup statuar?

Ion C. Hiru:
–   Statuile  din  acest grup statuar  sunt  inaltate  de catre  Fundatia „Petre Ionescu – Muscel”  iar cat de curand va aparea cea de-a treia Luca Paul  langa Alfons Popescu fiindca merita a dainui cele trei personalitati pe soclul istoriei Domnestiului in acest parculet amenajat in exclusivitate de Fundatia „Petre Ionescu-Muscel” pe care o conducem.
Despre Monumentul eroilor il rog sa vorbeasca pe domnul profesor George Baciu – directorul Casei de Cultura si al Colegiului Tehnic Petre Ionescu-Muscel.

George Baciu:
–   Monumentul pe care-l vedeti amplasat in centrul comunei este opera sculptorului domnisan Gh. Pantazin si a fost inaugurat in 1937, semn ca si aici, pamantul miroase a jertfa si a dor de libertate. Este o opera de arta remarcabila a carei valoare este dubla: conceptia artistica si semnificatia istorico-spirituala.

–   Ma deplasez spre valea Raului Doamnei, si panorama dealurilor ce se vad ca niste spinari de fantastice vietuitoare preistorice, acoperite de verdeata palcurilor de padure, ma fac sa alerg (imaginar) pe sub coroana acestor arbori tremuratori, sa ascult aleanul frunzelor si ciripitul pasarilor maiastre care numai la noi canta cu dor.
Ce se petrece aici,la aceste mese pe lana albia raului?

George Baciu:
–   Exista la Domnesti, inca din 1936, o piata regionala infiintata de Petre Ionescu-Muscel, unde traditiile comerciale se perpetueaza din generatie in generatie. Poti gasi, duminica, aici, de toate pentu orice buzunar, inclusiv acel spirit de istorie. Si daca piata sau targul saptamanal, cum ii zic localnicii, e la marginea Raului Doamnei, asta inseamna ca lucrurile s-au pastrat ca la inceput, pentru a nu stirbi cu nimic sufletul si amintirea inaintasilor.

–   Scoala, altar de invatatura  unde se dezleaga tainele citiri si scrisului, luminarea omului, a dat la iveala celebritati din com. Domnest,. care sunt acesti fauritori de cultura si traditie domnesteana?
George Baciu:
–  Scoala domnisana a fost o pepiniera de personalitati in toate domeniile. Iata ca seva acestui pamant basarab, plin de sangele posadelor ori de tropotul cailor domnesti ce treceau de la Campulung inspre Curtea de la Arges, a dat arbori de nadejde ce au rodit incet si frumos in toate veacurile. Amintim: Popa Nita – primul intemeietor de scoala in Domnesti, Luca Paul – Inspector general al Bancilor Populare din Romania, prof.univ.dr.Petre Ionescu-Muscel – prefectul judetului Muscel in perioada interbelica, prof.univ.dr.ing. Iosif Ionescu-Muscel – pionier al industriei textile romanesti, Ion Susala – artist plastic, prof.univ.dr.; general de brigada Gheorghe Toma, prof.univ.dr. Gheorghe Mencinicopschi – director general al Institutului National de Chimie Alimentara, col.dr.ing. Nelu Gegiu, ing.dr. Corneliu Hianu, prof.dr.ing. Florin Tecau – vicepresedinte al C.J.Arges, col.dr. Ion Donoiu – scriitor si numismat. Sunt doar cativa dintre cei multi….

–   Din convorbirea cu viceprimarul, ing. Adrian Achim, am inteles ca veti repara Casa de Cultura si veti organiza spectacole. Din proiectele de viitor treceti in revista cateva, s-ar putea sa va onoram sau sa devenim colaboratorii dvs.

George Baciu:
–   Da, Casa de Cultura va fi reabilitata pe bani europeni si am dori sa-i dam o functionalitate de Centru Cultural in care sa fiinteze numeroase cercuri ale tinerilor (dans popular, dans modern, canto, teatru, cerc de etnografie si folclor, cenaclu al tinerilor scriitori etc.) si sa se desfasoare activitati de informare si ajutorare a fermierilor, a turistilor, a mesterilor populari. Apoi, aici fiinteaza doua ONG-uri (Fundatia „Petre Ionescu-Muscel” si Societatea culturala Domnesti) care au activitati ample de promovare si conservare a istoriei, traditiilor si culturii locale.    Speram ca in viitor sa organizam spectacole de muzica populara, usoara, sa aducem echipe de teatru si chiar sa organizam un festival de muzica populara. Cred ca ar fi interesant.

–   Timpul care trece nemilos pe langa noi, ma face sa inchei aici dialogul nostru, sa va urez succes si viata frumoasa dvs. si domnestenilor. Va astept al Costinesti.

George Baciu:
–   Festivalul Tineretii ce se va desfasura la Costinesti, asa cum am spus mai inainte, a scris o pagina din istoria sa si la Domnesti, prin preselectia organizata. Doresc sa sesizati importanta contactului pe care l-ati avut cu „micutii artsti” din zona noastra, fiindca abia s-a scormonit in terenul fertil al spiritului local, ca au si iesit la iveala flori de cantec domnesc si de dor, pure si dornice de afirmare.     Initiativa directorului festivalului d-nul VIOREL STOICA de a descoperi talente, aici, la Domnesti, mi se pare geniala.
Hai sa mai lasam un pic orasul si sa cautam originalitatea in mediul rural, s-o slefuim si s-o inscriem in patrimoniul de aur al radacinii culturale romanesti. Va asteptam si la anul. Cu siguranta, vom avea mai multi pretendenti la titlul de „vedeta”..
–  Sa auzim numai de bine, iar la anul mi-as dori ca din „Gradina miresmata cu flori domnestene” sa culegem cat mai multe si sa le aratam intergii tari cat de stralucitoare si de miresmate sunt.

A consemnat scriitorul Marin Voican-Ghioroiu

Lasati un Comentariu