Fii eroul generației tale!
Contact: +40 761 228 781

Interviu cu Daniela Cojocaru

R.– Cine eşti, dincolo de luminile scenei ?
Când nu sunt pe scenă, moderez o emisiune (“Muzica ta”, în fiecare vineri de la ora 19:00, pe TVR Iași), predau la un club muzical particular (Studioul Muzical MD Sound), fac voluntariat (evident, tot în zona muzicii, în colaborare cu Asociația Culturală “Toma Cozma” din Iași cu sprijinul căreia, la biserica Toma Cozma, funcționează un cerc de muzică – “Psalm” l-am numit noi – ai cărui membri participă la diverse activități muzicale: concerte de Crăciun, recitaluri de muzică ușoară, festivaluri, emisuni tv.) și urmez cursurile de masterat ale Universității de Arte “George Enescu” din Iași.

R: Cateva lucruri despre tine…Cine este Daniela Cojocaru,
Până acum puțină vreme eram asociată cu Trofeul Mamaia pe care l-am câștigat în 2010. De atunci au trecut doi ani în care m-am bucurat de minunatele experiențe care mi-au înfrumusețat viața.
Altfel, sunt cam același om de pe scenă sau de la televizor, dar fără machiaj și cu hainele neasortate. Sunt îndrăgostită de muzică și de orașul în care locuiesc (Iași). Mă fascinează ipostaza de îndrumător al celor care vor să își cultive pasiunea pentru muzică dar și aceea de om de televiziune. Sunt… eu.

R.– Care este drumul parcurs până azi în lumea muzicii ?
Totul a început cu plăcerea de a cânta. Muzica a fost mereu prezentă în viața mea. Nu am știut de ce cânt. Nu m-am gândit să urc pe scenă sau să cânt în fața altor oameni. Am avut o copilărie normală petrecută într-un spațiu idilic.
Mai târziu m-am înscris în Clubul Muzical “Richard Oschanitzky” de la Casa de Cultură a Studenților din Iași și, sub îndrumarea domnului profesor Romeo Cosma, am făcut primii pași pe scenă. Apoi am devenit studenta Facultății de Interpretare muzicală a Universității de Arte “George Enescu” din Iași. În paralel, mergeam la concursuri și susțineam spectacole.
 Cred că sună banal, nu?
Am înțeles că am mereu de învățat câte ceva și am fost destul de norocoasă din acest punct de vedere pentru că am fost îndrumată de oameni deosebiți: compozitorul Romeo Cosma, mezzo-soprana Maria-Jana Stoia, soprana Oana Severin, compozitorul Viorel Gavrilă.
În prezent, cânt cu trupa mea, Daniela Cojocaru Band. Avem un repertoriu propriu dar cântăm și din piesele lansate de alți artiști. Toți membrii trupei au studii muzicale iar formula actuală mi se pare ideală. Sunt studenți și masteranzi de la clase de Percuție, Canto, Compoziție Jazz și Muzică ușoară. Dar mă dedic cu entuziasm și altor proiecte muzicale. Chiar recent am înregistrat o piesă compusă de Victor Lavric și observ cu bucurie că este primită foarte bine. Am preluat-o, evident, și în repertoriul trupei.

R.– Cum ar trebui sa fie melodia cu care sa participi din nou la Festivalul Tineretii? Ai un trofeu de castigat.
Îmi plac concursurile, fie că particip, fie că mă aflu în public. Dar nu am vânat niciodată premii. Melodia pe care aș alege-o pentru Festivalul Tinereții ar trebui să-mi placă foarte mult. Ar trebui să fie o piesă pe care nu am mai cântat-o în alt festival, pentru că asemenea manifestări sunt ocazii excelente să îți îmbogățești repertoriul și să experimentezi. Iar trofeul… sa îl câștige cel mai bun. Întotdeauna, indiferent  clasament, am fost fericită dacă preferații mei luau premii. Eu mă bucuram să particip, să simt că spectatorilor le place să mă vadă și să mă asculte, să cunosc oameni, să primesc aprecieri și sfaturi.

R: Ce alte activitati ai mai avut in ultimii ani?
Muzică, muzică, muzică și muzică. Și, bineînțeles, muzică.

R: Pregăteşti vreun album?
Nu mi-am propus să înregistrez un album, dar, cu trecerea timpului, existența lui devine iminentă. Am lucrat cu mai mulți compozitori și continuu să fac acest lucru. Piesele se adună și parcă acesta este următorul pas firesc din drumul meu, cu atât mai mult cu cât deja sunt rugată să ofer cd-uri cu muzica mea. Aș face un album pe care să-l ofer prietenilor mei.

R: Povesteste-mi despre colaborarile tale…
Colaborări… Toate activitățile mele orbitează în jurul muzicii.
Colaborarea cu TVR Iași este foarte importantă pentru mine. Mă refer la mediul de lucru, la echipa inimoasă și la faptul că moderez o emisiune în direct și, astfel, pot comunica nemijlocit cu telespectatorii. Prin intermediul acestei emisiuni am avut privilegiul să dialoghez cu artiști minunați care, mai apoi, au rămas și prietenii mei, ai emisiunii, ai televiziunii. O spun cu toată responsabilitatea.
Studioul Muzical MD Sound este o altă colaborare dragă mie. Titulatura de studio nu este întâmplătoare și nici de fațadă. Este un loc în care descopăr voci pe care le îndrum, inspirată fiind de toți oamenii minunați care m-au influențat. Dealtfel, nu sunt singură în acest demers. Studioul Muzical înseamnă, în primul rând, creativitate, originalitate și dragoste de muzică.
Asociația “Toma Cozma” este o entitate care, prin numeroasele sale activități, și-a propus să ofere șanse celor care întâmpina dificultăți în a-și urma visul. Acest scop nobil s-a materializat în cercul muzical Psalm. Este dovada că oamenii buni încă există și chiar pot schimba lumea. Puțin câte puțin.

R: cu cine mai colaborati in ultimul timp?

Cea mai recentă colaborare muzicală este cea cu Victor Lavric. Rezultatul este piesa “Heart Beat” care a fost primită foarte bine unde am prezentat-o. Ea este deja difuzată la câteva radiouri. Atât eu cât și Victor sperăm să aiba succes. Intenționăm să mai înregistrăm și alte piese.
Urmează o colaborare extrem de onorantă pentru mine. Voi detalia (și, da, mă voi lăuda cu un entuziasm zgomotos) la momentul potrivit.

R. Ai castigat locul 2 la Festivalul Tineretii, ce le recomanzi concurentilor,
Îi sfătuiesc pe toți concurenții să se gândească la scenă și la concurs ca la un parc de distracții. De ce? E simplu: într-un asemenea loc te simți bine alături de prietenii tăi.

R: Cu ce proiecte iti doresti sa faci din 2012 un an al reusitelor pe plan muzical?
Evident, în prim plan este colaborarea cu Victor Lavric care, iată, deja dă roade.
Dar nu am un drum bine conturat. Voi face exact ce am făcut și până acum: mă voi bucura de fiecare moment petrecut în compania muzicii. Chiar dacă nu sunt o artistă fabulos de celebră, chiar dacă nu îmi asculți muzica din zece în zece minute la radio, chiar dacă nu sunt omniprezentă la televizor sau în ziare, eu voi cânta. Voi înregistra piese noi, voi concerta cu trupa mea și voi avea grijă de învățăceii mei. Sunt datoare cu aceste lucruri publicului meu, atât cât este el.

R. Cine este Daniela Cojocaru astazi?
Nu știu să răspund la această întrebare. Și chiar simt că am spus prea multe despre mine. Ar fi mai interesant dacă i-am întreba pe cei care mă cunosc ori au auzit de mine. Răspunsurile vor fi extrem de variate, sunt convinsă.

Link-uri utile:
Pagina emisiunii: http://www.facebook.com/muzica.ta
Paginile trupei: http://www.facebook.com/DanielaCojocaruBand
http://danielacojocaruband.wordpress.com/
“Videoclip”: http://www.youtube.com/watch?v=OslPlCjtKvo
Piesa “Heart Beat”: http://www.facebook.com/photo.php?v=156559044444067

 

Lasati un Comentariu