Fii eroul generației tale!
Contact: +40 761 228 781

O floare minunata in „Gradina Muzicii” – Turbatu Adriana

…Caravana   “FESTIVALULUI TINERETII” – aflat la cea de-a VII-a Editie” pentru preselectia tinerelor talente, sâmbata 09 Aprilie a.c. a poposit in orasul de la Dunare, Calarasi unde, ca de fiecare data, surprizele si aici au fost la inaltime. La sectiunea “Muzica populara” am avut placerea sa audiem o mica printesa de la Scoala Generala din localitatea Stefan cel Mare, TURBATU ANDRIANA, eleva in clasa a IV-a, care ne-a incântat cu vocea ei, adevarat clopotel de argint, frumos timbrata, având o prezenta scenica deosebit de atragatoare, ca in final, la  prezentaarea costumului, sa ne spuna:

“Aceste minunate straie le am de la strabunica mea, Janet Achim, care a trait cu peste 100 de ani in urma, costum pe care l-a primit de la cea mai indragita fiica a românilor, alteta Sa Regina Maria.
Stra-stra-bunicul Petre Achim care era in Garda Regala, la o sarbatoare câmpeneasc (tinuta in Mehedinti)” –  unde a cântat si sotia sa Janete Achim, care… fiind remarcata de Regina Maria, careia i-a placut cum era imbracata si cum a cântat in stilul popular mehedintean, i-a daruit acest costum tesut in fir de argint filigranat, a imbratisat-o si i-a spus ca sa fie sanatoasa, sa pastreze in credinta tot  ce-i românes, bunul Dumnezeu sa-i ajute.

Din pacate tabloul cu Regina Maria (aflat in casa din Mehedinti) a fost vandut de bunicul meu,  dar mama a reusit sa pastreze aceste fotografii care-i infatiseaza pe stra-stra-bunicii mei, Petre Achim si sotia Janete Achim si cei trei soldati din Garda Regala, dintre care unul este Petru Achim.

Din discutia pe care am avut-o cu micuta artista Turbatu Adriana, care a marturisit printre altele ca ii place sa cânte si, ori de câte ori are putin timp liber, dupa pregatirea lectiilor, in timp ce face anumite treburi in gospodarie fredoneaza melodii pe care le aude la “Antena satelor” dar si pe cele invatate de la rapsozii satului si mama ei. Cuvinte de admiratie a exprimat si distinsa invatatoare Berciu Ioana, care i-a descoperit aceasta pasiune a ei din primele zile de scoala, fiindca a dovedit ca-i posesoarea unui talent nativ si a-nceput sa se preocupe de pregatirea ei.
Sa nu credeti ca numai sa cânte ii place elevei Turbatu Adriana, fiindca la orele de clasa este foarte activa, iar la sfârsit de an datorita straduintei cu care se ocupa de invatatura a obtinut premii pentru rezultate foarte bune, având o purtare ireprosabila, fiind sociabila si o prietena buna pentru colegii din clasa. Se caracterizeaza prin seriozitate la insusirea materiilor predate, prin silinta      ce si-o da in a face orice lucru cu temei, dar ca orice copil este o fire vesela, saritoare si raspunde in mod pozitiv la la sprijinul si incurajarea pe care o primeste de la invatatoarea ei.
In relatiile pe care le are cu familia (este ascultatoare fata de mama si tata, dar si  grijulie cu fratele ei mai mic),  scoala si cetatenii din localitatea unde locuieste; se poate spune ca-i o fetita respectuasa si ii place sa-i ofere flori d-nei invatatoare, pe care o crede o a doua mama.
– Draga Adriana, ce vei deveni tu când o sa cresti mare?
– Mie-mi place sa ma fac invatatoare ca doamna… si a privit-o cu mare recunostinta pe cea care-i indruma pasii spre cântecul si dansul popular, invatatoarea Berciu Ioana.
– In afara de cântat, la ce ce activitati culturale mai participi ?
– Sunt membra in  « Ansamblului de dansuri populare » al scolii…
– Am presupus de la inceput ca esti dansatoare…,  s-a vazut dupa cum te-ai miscat la interpretarea melodiei.
– Dar as dori sa va rog, nu prea am reusit sa cânt prea bine…,  spuneti-mi daca doina…
– Va trebui, impreuna cu d-na invatatoare, sa-ti pui la punct acest gen, care se cere in concurs si va atârna greu in aprecierea juriului.
– Va promit…
– Cam ce spectacole ai dat tu, si pe unde ai umblat cu ansamblul scolii?
– Dupa cum v-am spus ca fiind si solista, am participat cu ansamblul scolii noastre (din comuna Stefan cel Mare, judetul Calarasi) la spectacole organizate  de primarie cât si la nivel  judetean.
– Fiindca nu e bine  sa nu aflam si câteva lucruri despre cea care-ti este mentor, d-na Ioana Berciu, vrei s-o intrebam si pe dumneaei daca cele spuse de tine reflecta realitatea?
– …Va rog.
– Distinsa d-na invatatoare Ioana Berciu, cam de când v-ati inceput activitatea la scoala susnumita?
– Din anul 2006 sunt invatatoare la clasele I-VIII din comuna Stefan cel Mare, iar din 2007 si a viitoarei artiste, cum ati spus dumneavoastra, Turbatu Adriana, si asta… chiar de la primii ei pasi când a intrat in clasa a I-a.
– Sa inteleg ca in afara lectiilor de deprindere a mânuirii condeiului, apoi cititul si socotitul… dvs. aveti in vedere ca acesti elevi sa-si petreaca timpul in mod placut si instructiv?
– Cum sa va spun, chiar din primele zile am remarcat sensibilitatea glasului, am stimulat-o si apoi i-am cerut sa participe la serbarile scolare, dezvoltându-i curajul si increderea in posibilitatile pe care le are de-a cânta si dansa.
– Puteti sa ne destainuiti pe cei ce v-au venit in ajutor?
– As remarca in primul rând parintii elevei Turbatu Adriana si un sprijin neprecupetit, moral si material am primit din partea    d-lui primar Nicolae Pantea. Pot sa va spun cu cea mai mare sinceritate: primaria noastra se straduieste in a cultiva in sufletul celor mici dragostea fata de satul natal, de pastrare si a transmite pe  mai departe traditiile noastre, limba si portul.
– Va multumesc si va asteptam cu mare bucurie sa veniti la Jupiter, unde va asteapta valurile racoritoare, ale marii si razele calde ale soarelui de August.

A consemnat scritorul-compozitor Marin Voican-Ghioroiu.

Lasati un Comentariu